Header Ads

Ανακαλύψτε το πράσινο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου - Θάσος


Αν έπρεπε κάποιος να περιγράψει το νησί της Θάσου μόνο με φράσεις θα ήταν αρκετές οι: Άπλετο φως. Καθαρές θάλασσες. Πανέμορφες παραλίες. Πέτρινα χτίσματα. Λευκό μάρμαρο. Μνήμες και παραδόσεις. Μία ευκαιρία για απόδραση.

Η Θάσος κατά γενική ομολογία παραμένει το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, παρά τις μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού. Με το πεύκο να φτάνει μέχρι το κύμα και την ελιά να καλύπτει κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης. Τόπος με ευλογημένα «σωθικά», γεμάτα μεταλλεύματα, αλλά και πετρέλαιο στη θάλασσά του, καθώς ο Πρίνος, αποτελεί τα τελευταία σαράντα χρόνια συνώνυμο των ελληνικών πετρελαίων, αφού μέχρι σήμερα στον θαλάσσιο κόλπο υπάρχει το μοναδικό κοίτασμα όπου συνεχίζεται η εξόρυξη του μαύρου χρυσού.

Από το εντυπωσιακό Υψάριο στις μαγευτικές παραλίες
Διοικητικά η Θάσος, ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. απέναντι από τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας, σε μικρή απόσταση από την Κεραμωτή και τις εκβολές του Νέστου.
Το ψηλότερο σημείο του νησιού, είναι το Υψάριο (ή Ψαριό όπως το λένε οι ντόπιοι), με ύψος 1.127 μ., η κορυφή της μεγάλης οροσειράς που διασχίζει το νησί. Στο Υψάριο τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το Αστροκάμπινγκ, όπου συμμετέχουν πολλά άτομα που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες δράσεις αλλά και εργαστήρια με αντικείμενο την παρατήρηση του ουράνιου θόλου, την οργανωμένη φωτογράφηση, τη μελέτη αντικειμένων καθώς και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.
Γύρω από το Υψάριο απλώνονται οι δαντελένιες ακτές του νησιού. Η Θάσος, αποτελεί έναν ενιαίο δήμο, με πρωτεύουσα το Λιμένα. Εκεί, όπως και στα Λιμενάρια, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του κοινού αλλά η κάθε τοπική κοινότητα κρύβει τις δικές του ομορφιές.

Πλούσια ιστορία
Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν ότι η Θάσος κατοικούνταν ήδη από την Νεολιθική εποχή. Αργότερα εποικίστηκε  από τους Φοίνικες, που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία χρυσού και σιδήρου και την πλούσια ξυλεία της. Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στη Θάσο τον 7ο αιώνα π.Χ. από την Πάρο. Οι Πάριοι άποικοι, έμαθαν από τους Φοίνικες την εξόρυξη των μετάλλων και τη βιοτεχνία, εκμεταλλεύτηκαν την ξυλεία των δασών και τα αμπέλια του νησιού, ανέπτυξαν εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις με την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τις άλλες ελληνικές αποικίες, στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης. Η σημερινή Καβάλα ήταν στην αρχαιότητα αποικία των Θασίων. Ο επισκέπτης μπορεί πλέον να θαυμάσει στο σύνολό της την πλούσια ιστορία του νησιού στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στη βόρεια Ελλάδα με σημαντικά εκθέματα και τον γιγάντιο Κούρο στην είσοδό του.

Ο Λιμένας
Η Θάσος σήμερα είναι ένας πανέμορφος τουριστικός τόπος, με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, άρτιο οδικό δίκτυο, κέντρο υγείας και άμεση πρόσβαση στη στεριά, χάρις στα πλοία και το ιπτάμενο δελφίνι, που ξεκινούν από το λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας. Μια μικρή, γραφική κοινότητα, με χαμηλά σπίτια και κεραμιδένιες σκεπές. Είναι η κοινότητα στην οποία διαδραματίζονται τα σημαντικότερα γεγονότα στο νησί. Ο Λιμένα ξυπνά μνήμες από μια άλλη εποχή αφού η αρχαία πόλη συνυπάρχει αρμονικά με τη σύγχρονη. Παντού μέσα στο Λιμένα υπάρχουν διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο επισκέπτης καθώς κάνει βόλτα στους στενούς δρόμους ανακαλύπτει μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

Ο γύρος του νησιού... εμπειρία
Οι επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν οδικώς το νησί έχουν δύο δυνατότητες. Η πρώτη, είναι να ξεκινήσουν από τον Λιμένα ακολουθώντας το δρόμο δυτικά, με κατεύθυνση τα Λιμενάρια. Η δεύτερη, να ξεκινήσουν από τον Λιμένα και προχωρώντας ανατολικά, να φτάσουν ως τον Ποτό και το Θεολόγο. Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, ο επισκέπτης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι πολυσύχναστο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ορεινές πανέμορφες Τοπικές Κοινότητες. Δεν λείπουν οι εκπληκτικές παραλίες, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα καταπράσινα δάση που αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών. Στην πλευρά αυτή, βρίσκονται το Ραχώνι, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, ο Σωτήρας, η Καλλιράχη, οι Μαριές, τα Λιμενάρια και το Πευκάρι. Στα περισσότερα από αυτά τα χωριά, υπάρχουν οι Σκάλες στην παραλία, που αποτελούν τόπο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο... «λαβωμένο» Καζαβίτι
Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο (ή Καλύβια για τους ντόπιους), ο επισκέπτης φτάνει στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι. Ίσως το πιο γραφικό και πιο πράσινο (πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2016) χωριό της Θάσου, χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου.
Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι ήταν πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος που δυστυχώς έχει «λαβωθεί» σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016. Το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην ανηφορική πλακόστρωτη πλατεία, που ψήνει ελληνικό καφέ στη χόβολη και σερβίρει κρύο νερό από την πηγή της πλατείας, είναι μια από τις απολαύσεις που όλοι πρέπει να ζήσουν.
Ο επισκέπτης καθώς περπατάει ανακαλύπτει έναν τόπο γεμάτο πεύκα και πλατάνια, θάμνους έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς. Σπίτια χαμηλά, πετρόχτιστα, με αυλές και σκεπές από πελεκημένη πέτρα. Εκεί, ξεκουράζεσαι στη δροσιά που χαρίζουν τα δέντρα και αποκοιμάσαι έχοντας στα αυτιά σου το θρόισμα των φύλλων τους.
Ευτυχώς, ακόμα και σήμερα, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι είναι ένας προορισμός που πρέπει όλοι να επισκεφθούν ερχόμενοι στη Θάσο. Είναι ένα μικρό Πήλιο. Και μπορεί για πολλούς από τους τουρίστες το παραδοσιακό χωριό της Παναγίας να παραμένει αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, ωστόσο το Καζαβίτι αποτελούσε και αποτελεί έναν τόπο ασύγκριτης ομορφιάς.

Τα κοσμοπολίτικα Λιμενάρια
Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που αναπτύχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το λιμάνι των Λιμεναρίων, άρχισε να αποκτά εμπορική σημασία, από το 1903, όταν άρχισαν να φορτώνονται εκεί ορυκτά που εκμεταλλευόταν μια μεγάλη ξένη εταιρία. Η έδρα της εταιρίας, είναι ένα μεγάλο κτίριο, γνωστό ως «Παλατάκι» που βρίσκεται πάνω από το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων. Η ανάπτυξη όμως του χωριού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Τους θερινούς μήνες, τα Λιμενάρια γεμίζουν και οι παραλίες σφύζουν από κόσμο.

Η άγρια ομορφιά του νησιού
Από τα μεγαλύτερα προνόμια της Θάσου, θεωρούνται οι μοναδικές φυσικές της ομορφιές, που όμοιές τους δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου. Τοπία εκπληκτικά, δάση και σπηλιές, χαράδρες, ελαιώνες και γραφικές παραλίες.
Η περιήγησή ξεκινά από την παραλία της Μακρύαμμου και συνεχίζεται στην Παναγία, τη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, την Αλυκή, την Αστρίδα, τον Ποτό και τον Θεολόγο. Το άγριο φυσικό τοπίο με τις απότομες καταπράσινες χαράδρες και τις καταπληκτικές ακρογιαλιές, έρχεται σε αντίθεση με την ήρεμη ομορφιά, το απαλό αγκάλιασμα θάλασσας και στεριάς στις άβαθες ακτές στα νότια του νησιού.

Το λευκό... χρυσάφι
Η πυκνή βλάστηση εντυπωσιάζει με πλατάνια, βελανιδιές, κέδρους και πεύκα, ενώ το έδαφος είναι πλούσιο σε μάρμαρο. Το φημισμένο λευκό μάρμαρο της Θάσου είναι ξακουστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότερες εξαγωγές γίνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Ευρώπης. Με λευκό μάρμαρο Θάσου είναι στρωμένο το σημαντικότερο μουσουλμανικό προσκύνημα, η Μέκκα. Πάντως, η πολύχρονη και σε ορισμένες φορές αλόγιστη εξόρυξη αυτού του πλούσιου φυσικού υλικού έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το νησί, κάτι που ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού παρατηρώντας με προσοχή.

Η αρχοντική Μακρύαμμος
Είναι μια πανέμορφη γραφική παραλία, που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιμένα. Είναι ένας πανέμορφος γραφικός ήσυχος κόλπος κοντά στην πόλη, με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από καταπράσινα πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπανγκαλόου από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Τα μικρά γραφικά σπίτια σπαρμένα μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων αποτελούν ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές.

Βασίλης Λωλίδης
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.