Header Ads

Πως αποθηκεύουμε την σαμπάνια, όρθια ή στο πλάι;

Πως αποθηκεύουμε την σαμπάνια

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα κρασιά που είναι σφραγισμένα με φελλό, πρέπει να αποθηκεύονται πλαγιασμένα. Εάν οι φελλοί στεγνώσουν, μπορεί να συρρικνωθούν και να αφήσουν να περάσει οξυγόνο μέσα στο κρασί, προκαλώντας πρόωρη οξείδωση. 

Η σημαντικότερη παράμετρος για τη διατήρηση της ποιότητας κατά την αποθήκευση του κρασιού είναι ο περιορισμός του οξυγόνου στον χώρο της συσκευασίας. Οι κύριες ανεπιθύμητες δράσεις του οξυγόνου είναι η ανάπτυξη αλλοιογόνων αερόβιων μικροοργανισμών και οι οξειδώσεις συστατικών του κρασιού.

Ο φελλός έχει δύο πλευρές. Το μέρος που βλέπετε στην κορυφή της φιάλης θα επηρεαστεί από την υγρασία του δωματίου όπου αποθηκεύεται ο οίνος. Αυτός είναι ένας λόγος που θα πρέπει ο χώρος αποθήκευσης να διατηρεί σταθερή, συγκεκριμένη υγρασία.

Το τμήμα του φελλού που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι θα επηρεαστεί από την υγρασία που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αν τοποθετήσετε το μπουκάλι στο πλάι του, το κρασί στο εσωτερικό θα αγγίζει το φελλό και αυτό θα παραμένει υγρό διατηρώντας μια ασφαλή σφράγιση. Και ενώ οι φελλοί μπορεί -και είναι λογικό- να χαλάσουν με την πάροδο του χρόνου, αυτό διαρκεί δεκαετίες ή και περισσότερο (μερικά οινοποιεία παρέχουν προγράμματα αλλαγής φελλού για τα κορυφαία κρασιά μακράς παλαίωσης).

Η σαμπάνια απο την άλλη πλευρά μερικές φορές θεωρείται εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Η ισχυρή εσωτερική πίεση του αφρώδους κρασιού, που προκαλείται από την περιεκτικότητα του σε διοξείδιο του άνθρακα, λέγεται ότι διατηρεί την υγρασία υψηλότερη. Βέβαια έχει παρατηρηθεί διαφορετική συμπεριφορά κατα το άνοιγμα, σε φιάλες σαμπάνιας που έμειναν όρθιες για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και χρόνια) σε σύγκριση με φιάλες του ίδιου οίκου και vintage που αποθηκεύθηκαν πλάγια.

Θυμηθείτε ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο τρόπος αποθήκευσης της σαμπάνιας. Όλα εξαρτώνται από τις περιστάσεις και πότε σκοπεύετε να την καταναλώσετε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλή πρακτική να αφήσετε την σαμπάνια να ξεκουραστεί για λίγες εβδομάδες πριν από την κατανάλωση. Αυτό εξασφαλίζει ότι η σαμπάνια επαναφέρει τη μοριακή της αρμονία μετά την μεταφορά.

Oinos & More

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.