Header Ads

Διαλέξτε το σωστό κρασί για κάθε πιάτο με δέκα απλές συμβουλές

Η επαγγελματική γευσιγνωσία τείνει να εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη, με ακριβοπληρωμένους ειδικούς ανά τον κόσμο να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους για να αξιολογήσουν τα κρασιά. 


το σωστό κρασί


Δεν χρειάζεται να γίνουμε τόσο ειδικοί για να επιλέξουμε το κρασί με το οποίο θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας.Δέκα απλές συμβουλές φτάνουν για να κινηθούμε σωστά και να απολαύσουμε τη γεύση που θα «δένει» με το φαγητό μας.

Αν διαλέξουμε φαγητό κατά τεκμήριο λιπαρό, το κρασί μας πρέπει να έχει οξύτητα. Τα λιπαρά φαγητά χρειάζονται συνήθως λεμόνι για να καταναλωθούν, οπότε διαλέγουμε ένα λευκό κρασί πλούσιο σε οξύτητα.

Τα έντονα αλατισμένα φαγητά δένουν απόλυτα με τα γλυκά κρασιά. Ακόμα και demi-sec μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και να ελαχιστοποιήσει την αίσθηση του αλμυρού, που προκαλεί το φαγητό.

Τα κόκκινα κρασιά πλούσια σε τανίνες μπορούν να συνοδεύσουν κόκκινα κρέατα με έντονη γεύση. Αν είναι και καρυκευμένα με πιπέρι ή άλλα μπαχαρικά, ακόμα καλύτερα.
Με ένα έντονο σε γεύση φαγητό μπορεί να επιλέξετε ένα κρασί παλαιωμένο σε βαρέλι. Μην το κάνετε με ένα «ήπιο» κυρίως πιάτο, γιατί η έντονη γεύση του κρασιού θα το εξαφανίσει από τη γεύση σας.

Αν σας αρέσει η κινέζικη κουζίνα, μπορείτε μαζί με τα εδέσματα να γευτείτε ένα ροζέ κρασί. Η συγκεκριμένη κουζίνα, και κυρίως οι γλυκόξινες γεύσεις της, απαιτούν πιο «ουδέτερη» γεύση από το κρασί.

Στα πιάτα με ζυμαρικά το είδος του κρασιού που επιλέγουμε εξαρτάται από τη σάλτσα και τα άλλα συνοδευτικά. Αν πρόκειται π.χ. για απλή μακαρονάδα με κιμά μπορούμε να επιλέξουμε και κόκκινο κρασί (αρκεί να μην είναι στυφό), αν πρόκειται για vegetarian ή μακαρονάδα θαλασσινών η καλύτερη επιλογή είναι το λευκό.

Τα παστά έχουν πολύ έντονη γεύση και απαιτούν προσεκτικά βήματα στην επιλογή. Οσο… παρακατιανό κι αν σας φαίνεται, το κρασί που δένει περισσότερο μ’ αυτά είναι η… πατροπαράδοτη ρετσίνα!

Διαλέξτε το σωστό κρασί.Τα τυριά είναι τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά κρασιών. Για τα μαλακά και λιπαρά τυριά χρειάζονται λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα. Για τα λευκά τυριά (και ειδικά τα κατσικίσια, με την έντονη γεύση) θέλουν για συνοδεία λευκά αρωματικά κρασιά. Τα σκληρά τυριά, συνήθως συνοδευτικά ζυμαρικών (π.χ. παρμεζάνα) μπορούν να συνοδευτούν από κόκκινα κρασιά. Για τα μπλε τυριά (ροκφόρ) προτιμήστε γλυκά κρασιά.

Οι έμποροι κρασιών λένε: Το κρασί το αγοράζουμε με ψωμί και το πουλάμε με τυρί.
Το ψωμί είναι ουδέτερο γευστικά και μας βοηθάει να καθαρίσουμε το στόμα μας πριν τη δοκιμή ενός κρασιού, προκειμένου να μπορέσουμε να το εκτιμήσουμε καλύτερα. Με το κατάλληλο τυρί όμως και την έντονη γεύση που διαθέτει, μπορούν να κρυφτούν τα ελατώματα του κρασιού και να πουληθεί πολύ εύκολα.

Τελευταία και σημαντικότερη συμβουλή: Μην γίνεστε… προκατειλημμένοι! Αν η πλειοψηφία της παρέας επιλέγει ένα «λάθος» κρασί, μην κατσουφιάζετε, μην αντιδράτε και μην διαμαρτύρεστε. Ακολουθήστε! Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία απόλαυσης του κρασιού είναι με ποιον τσουγκρίζεις το ποτήρι σου…

Το μόνο βασικό που πρέπει να προσέξετε, είναι να διαλέξετε ένα καλό ποιοτικά κρασί. Έτσι στην περίπτωση που δεν ταιριάζει με το φαγητό, θα εξακολουθήσει να είναι ένα καλό κρασί που θα απολαύσετε μέχρι το τέλος του γεύματος.

Πηγές: http://www.flowmagazine.gr/
           http://www.wines2u.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.