Header Ads

Χρυσή χρονιά τουρισμού το 2018 Τι δείχνουν προκρατήσεις

Χρυσή χρονιά τουρισμού το 2018

Πριν καλά-καλά κάνουμε ταμείο για την τουριστική χρονιά του 2017, που έριξε αυλαία πριν από μερικές μέρες, οι προκρατήσεις του 2018 μέχρι στιγμής αποτυπώνουν μια αύξηση 10% σε σχέση με το τρέχον έτος, στοιχείο που θέλει τον τουρισμό και το επόμενο καλοκαίρι να κάνει κι άλλο άλμα, καταρρίπτοντας ένα ακόμα ρεκόρ, με την Κρήτη ως τάση να λαμβάνει μαζί με τη Ρόδο… τη μερίδα του λέοντος.

Μάλιστα η Κρήτη έχει ανέβει κι άλλο στις λίστες των πιο δημοφιλών προορισμών στη Μεσόγειο, φιγουράροντας πλέον, μαζί με όλη τη χώρα, στις πλέον ασφαλείς χώρες της Μεσογείου.

Βέβαια, οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η τουριστική βιομηχανία βασίζεται σε συγκυρίες που μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και την τελευταία στιγμή θετικά ή και αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό. Με βάση τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, ωστόσο, η γερμανική αγορά δείχνει ακόμα μία επί της ουσίας τάση αύξησης των αφίξεων στο νησί μας, μιας και διαδικτυακά χιλιάδες είναι οι αναζητήσεις Γερμανών για τουριστικά πακέτα στην Κρήτη, με τα καταλύματα του Ηρακλείου να βρίσκονται στην πρώτη θέση όσον αφορά στη μηχανή αναζήτησης ταξιδιωτών.

Διψήφια αύξηση καταγράφουν το 2017 οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα, και η ισχυρή ζήτηση συνεχίζεται και για το 2018, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού. Η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης IFTM-TopResa στο Παρίσι, όπου η Ελλάδα και ο ΕΟΤ συμμετέχουν με περίπτερο και έχουν δυναμική παρουσία.

Ο χάρτης των γαλλικών αφίξεων
  • 2 εκατ. Γάλλοι ήρθαν το 2017 στην Ελλάδα
  • Αύξηση 15% σε σχέση με το 2016
  • 10% αύξηση στις προκρατήσεις για το 2018


Τι ξόδεψαν οι Γερμανοί
  • 13,7 εκατ. Γερμανοί ήρθαν το 2017 στην Ελλάδα*
  • Τουριστικές εισπράξεις: 1,64 δισ. ευρώ
  • Αύξηση 29% στις εισπράξεις σε σχέση με το 2016

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018.

Η πρώτη επίσημη εικόνα, ωστόσο, για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 έρχεται μέσω Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά. Τα μηνύματα για την Ελλάδα κατά τη φετινή μεγάλη έκθεση World Travel Market του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με σύσσωμους τους εγχώριους τουριστικούς φορείς να δίνουν το “παρών”, ήταν κατά κοινή ομολογία θετικά για τη χώρα μας, τόσο από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας όσο και από τις λοιπές αγορές.

Μάλιστα, και στην αχανή τουριστική αγορά της Αγγλίας η Κρήτη καταγράφει μια μεγάλη δυναμική, καθώς οι Βρετανοί το 2017 αύξησαν ακόμα περισσότερο το δίκτυο των επαναλαμβανόμενων τουριστών, που, μαζί με τους αντίστοιχους της Γερμανίας, αποτελούν τη μεγάλη “περιουσία” της κρητικής τουριστικής βιομηχανίας. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη βρετανική αγορά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως αυτά καταγράφονται και από το υπουργείο Τουρισμού, τη φετινή χρονιά σημειώνεται νέα – διψήφια – αύξηση στις αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια, ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται για την επόμενη χρονιά, με τα νούμερα των προκρατήσεων να είναι αυξημένα κατά 8%.

Θετικά μηνύματα από Γερμανία

Θετικά είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα και από τη γερμανική αγορά, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία από τους tour operators και την αύξηση των δρομολογίων από γερμανικούς προορισμούς για τη θερινή σεζόν του 2018. Ούτως ή άλλως για τη φετινή χρονιά η χώρα μας ήταν ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στο εξωτερικό, μετά την Ισπανία, για τους Γερμανούς, ενώ, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι αφίξεις από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,7%, στα 2,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες, και οι εισπράξεις κατά 29%, στο 1,64 δισ. ευρώ.

Αύξηση και στους επαναλαμβανόμενους

Είναι η μεγάλη “περιουσία” του κρητικού τουρισμού, καταγράφονται περισσότεροι στην Κρήτη από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αποτελούν το χειροπιαστό αποτέλεσμα της κρητικής φιλοξενίας… Ο λόγος για τους επαναλαμβανομένους τουρίστες, που έχουν κάνει τη Μεγαλόνησο… πατρίδα των θερινών τους διακοπών. Τουρίστες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, αλλά και Σκανδιναβοί έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο στο νησί μας και απολαμβάνουν τις ομορφιές του. Μάλιστα, με την ανάκαμψη του κρητικού τουρισμού, σημαντική ήταν και η ανάκαμψη των επαναλαμβανόμενων τουριστών.

Αυτό που αποτυπώθηκε ως τάση φέτος είναι ότι στην Κρήτη επανέκαμψαν και τουρίστες που τα τελευταία χρόνια μάς είχαν… γυρίσει την πλάτη, όμως επέστρεψαν στο νησί έχοντας ως εμπειρία τις διακοπές του εδώ την πρώτη δεκαετία του 2000.

Με βάση τους υπολογισμούς, στο νησί μας πάνω από 30% των τουριστών είναι επαναλαμβανόμενοι, δηλαδή έχουν έρθει στην Κρήτη τουλάχιστον τρεις φορές. Οι καλά γνωρίζοντες από τουρισμό υπογραμμίζουν ότι οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες θέτουν τη βάση για να σώσουν την παρτίδα, όπως έκαναν και στο παρελθόν σε δύσκολες τουριστικά χρονιές. Γερμανοί και Βρετανοί στη Μεγαλόνησο έχουν τον πρώτο λόγο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αρχίζει να καταγράφεται και μια νέα “γενιά” επαναλαμβανόμενων τουριστών στο νησί, από χώρες όπως το Ισραήλ, η Πολωνία, η Σερβία και η Ουγγαρία.

Το υπουργείο Τουρισμού κάνει λόγο πάντως για μια δυναμική παρουσία της Ελλάδας στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, με σημείο αναφοράς την έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.

neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.